Vaksinasjon mot korona

Nesbyen kommune regner med å kunne starte opp vaksinering av hjemmeboende eldre over 85 år fra 2. februar.

Vaksinering av eldre over 85 starter i februar

Fra mandag 18. januar vil helsepersonell kontakte personer i denne aldersgruppen for å informere om vaksineringen. Får du et anrop mellom kl. 11 og 15 fra et nummer som begynner på 98 11 … , kan det være informasjon om koronavaksinen. Får vi ikke svar, forsøker vi igjen senere.

Dette er kun informasjon – avtale om vaksinetidspunkt gjøres senere.

Litt avhengig av hvor mange vaksinedoser kommunen mottar, antar vi nå at vi kommer til å bruke hele februar på å vaksinere denne aldersgruppen. Foreløpig er planen at vaksineringen vil foregå på kveldstid, i mindre grupper på helse- og servicesenteret.

Vaksinasjon mot korona

Alle i aktuelle risikogrupper vil bli kontaktet av helsepersonell for tilbud om vaksine når vi kjenner tidspunkt for vaksinasjon.

Ingen trenger å ringe legekontoret eller vaksinetelefonen for å bestille vaksine eller sette seg på venteliste.

Du må være folkeregistret i Nesbyen for å få vaksine her.
Koronavaksine og vaksinasjon er gratis.

Vaksinetelefonen

Vaksinetelefonen er betjent mandag – fredag mellom kl. 11:00 – 15:00

Hit kan du ringe om du har spørsmål ang. koronavaksinen. Den besvares av helsepersonell.

Du ringer ikke hit for å bestille time til vaksinasjon. Man blir oppringt fra kommunen etter prioriterte lister for å avtale tidspunkt for vaksinasjon med den enkelte.

Prioritering ved vaksinering

De første ukene i januar mottar Nesbyen kommune 10 - 15 vaksiner hver uke.
Nesbyen kommune velger å følge prioriteringsrådet fra myndighetene.

Basert på råd fra Folkehelseinstituttet har Regjeringen gitt følgende prioritering, med de øverste prioriterte først:

• Beboere i sykehjem og omsorgsboliger - vaksinasjon vil trolig skje i løpet av januar.
  • Eldre over 85 år - vaksinasjon vil trolig skje i løpet av februar.
  • Eldre over 75 år og deretter de over 65 år
  • Personer 18–64 år med én eller flere nærmere spesifiserte sykdommer som de har fra før.

Det er åpnet for at 20% av mottatte vaksiner kan benyttes på helsepersonell i kommunen. Her er det opp til kommunen å prioritere blant helseansatte.

I Nesbyen kommune prioriteres legene våre til å få vaksinen først blant de helseansatte.

Dersom smittetrykket i kommunen øker, kan det bli aktuelt å prioritere helseansatte høyere opp på lista.

Prioriteringsliste fra fhi.no

Hvordan foregår vaksinasjonen

Dette foregår ganske likt som vanlig influensavaksinering.

• Husk å si ifra om du har allergier, bruker medisiner eller er syk
  • Du får et stikk i overarmen – Det er viktig at du har på deg t-skjorte eller et plagg som er lett å rulle opp for å komme lett til overarmen.
  • Du må vente ca. 20 minutter etter vaksinering før du får dra hjem.
  • Etter ca. 21 dager får du time til å sette dose 2 av vaksinen.
  • De fleste får beskyttelse 1-2 uker etter andre vaksinedose.

Bivirkninger

Vaksinen er testet i store studier på mange tusen mennesker. Enkelte har opplevd å få bivirkninger som:

• Vondt på stikkstedet
  • Trøtthet
  • Hodepine
  • Vondt i kroppen
  • Frysninger og feber

Disse bivirkningene er ubehagelige, men går over etter få dager.

Kontakt lege eller annet helsepersonell hvis du får uvanlige, kraftige eller langvarige symptomer etter vaksinasjon.

Hvordan godkjennes koronavaksiner?

Hvordan godkjennes koronavaksiner? from Statens legemiddelverk on Vimeo.

Nyttige linker

Regjeringen.no - Vaksiner for Covid-19