Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Dysleksipost januar

Godt nytt år!

Vi håper at juleferien har gitt dere gode pauser, fine stunder sammen og rom for litt ekstra pust i bakken. Nå starter vi på et nytt år – en tid for nye muligheter, nye læringsopplevelser og nye mål. Vi vet at veien kan være krevende, men vi vet også at små steg kan føre til store fremskritt. Vi på Nesbyen barne – og ungdomsskole er her for å tilrettelegge, motivere og finne kreative løsninger som styrker mestringsfølelsen og gleden ved læring. Husk at styrken deres ikke måles i hvor raskt eller feilfritt dere leser og skriver, men i viljen til å prøve og ikke gi opp. Vi er her for å heie på dere og hjelpe dere videre – sammen er vi gode.

Leseferdighetene på 5. trinn går ned, ifølge Utdanningsdirektoratet

  • Guttene presterer bedre enn jentene i regning og engelsk, mens i lesing er det motsatt.
  • Kjønnsforskjellen er størst, og øker mest, i regning. Det er nå dobbelt så mange gutter som jenter som presterer på det høyeste mestringsnivået.

Tiltak man kan gjøre: 

  • For de yngste leserne gjelder det å fange oppmerksomheten, ha det koselig og gi mestringsfølelse.  
  • Vær på et hyggelig og rolig sted. Å legge til rette for at man kan fokusere på boken og gå inn i deres egen verden, er viktig  
  • Les med barnet. 
  • Bytt på å lese.
  • Les med ørene (lydbøker)  
  • Besøk biblioteket
  • Følg med, og gi beskjed til skolen hvis du opplever lesing som vanskelig hjemme

Mange elever opplever å bli mer selvstendige, men også mer motiverte for skolearbeid når de får bruke lese- og skrivestøttende teknologi. Dette bekreftes av Dysleksi Norges medlemsundersøkelse fra 2021, som viser at over 2/3 mener at de i større grad får vist hva de kan, at de lærer bedre, får bedre resultater og bedre mestringsfølelse når de bruker datahjelpemidler (Dysleksi Norge, 2021).

Hva kan gjøres for at barnet/ungdommen blir bedre på bruk av teknologi/kompenserende hjelpemidler?

Råd 1: Ha kunnskap

Det å vite om ulike hjelpemidler og hvordan de kan brukes er viktig. Et hjelpemiddel kan brukes ulikt, alt etter hva som er hensikten. Men vi må vite om det!

Råd 2: Tidlig introduksjon

Jo yngre man er, jo lettere er det å innføre noe. Rigide holdninger kan være en måte å vise motstand og være et uttrykk for at man ikke har fått hjelp i tide. Har man kjørt seg fast i et spor, er det den dårlige opplevelsen som sitter igjen.

Råd 3: Modellering

Barnet/ungdommen blir vist med eksempler at det kan være nyttig, og hvordan det kan være nyttig. Å bare vise at det går an å markere en setning og få den opplest er ikke nok. Her må man ta det i ulike situasjoner der dette kan være en nyttig funksjon å bruke.

Råd 4: Gi det tid

Tid er nøkkelen! Viktig at man får god tid til å bli komfortabel med verktøyenes funksjoner. Da kan man inkludere funksjoner i oppgaveløsning lettere. Å jobbe med et hjelpemiddel en uke, er ikke nok. Repetisjon og konsekvent bruk over tid skaper mestring og økt forståelse for at det kan fungere.

Råd 5: Vis interesse hjemme

Viktig at man hjemme er nysgjerrig på skolen og det barnet/ungdommen gjør. Be de vise hvordan de jobber og hvilke hjelpemidler de syns er gode.

Nå er Dysleksi Norge til stede på Elevkanalen!

Dysleksi Norge er en av de få utvalgte aktørene med egen nettside hos TV 2s Elevkanalen. Sjekk den ut ved å klikke på lenken nederst i innlegget. 👇👇👇

Elevkanalen er en populær læremiddelportal for elever med lese- og skrivevansker, dysleksi og utfordringer knyttet til språkforståelse.  Dysleksi Norge - Elevkanalen

Er du ikke medlem?

Bli medlem - Dysleksi Norge

Dysleksi Norge er en medlemsorganisasjon for personer med lese- og skrivevansker, matematikkvansker og språkvansker. Du får en rekke fordeler ved å være medlem, blant annet gratis rådgivning. Du får medlemsmagasinet «Mestring» fire ganger i året, pluss at du kan lese magasinet digitalt på nettsidene. I tillegg får du tilgang til en rekke relevante artikler, webinarer og videoer.

Vi ønsker dere alle en god start på det nye året! Husk at dere hjemme er en god samarbeidspartner for oss som skole, der vi sammen gjør læringen for barnet/ungdommen best mulig! Med vennlig hilsen alle oss på skolen

 

Bilde1.jpg