Formål
Kulturprisen har til formål å fremme kulturarbeid i Nesbyen kommune både når det gjelder kvalitet og kvantitet.
Forslag til kandidat
Medlemmer av hovedutvalget for livsløp, enkeltpersoner og frivillige lag og organisasjoner kan sende skriftlig forslag på kandidater. Frist for innsending av forslag 27. oktober 2024. Forslaget må inneholde navn på kandidaten og en begrunnelse.
Kulturprisen 2024
Nesbyen kommunes kulturpris for 2024 tildeles Levor Vestheim
Foto: Einar O. Hanserud
Kulturarbeid er nybrott, Levor er virkelig nybrottsmann på mange områder
Levor Vestheim er en habil trekkspiller. I ca. 40 år var han fast spelemann for
barneleikaringen, og i ca. 15 år spilte han for pensjonistringen. Han var også med i styret for Nes- spel og dansarlag i en periode. Videre spilte han trekkspill for pasientene ved Elverhøy ved en rekke anledninger. Levor underviser også i trekkspillets edle kunst.
I løpet av ca. 20 år har han vist at han absolutt har forstand på bildemaling. Natur og gamle hus er ofte motiv for bildene hans. I eget galleri har han hengt opp ca. 90 bilder.
Levor Vestheim lager også flatbrød/lefsekling/potetlompe/eplekaker for salg. Dette gjøres på gamlemåten, i to bakerovner som han har murt opp selv. Videre brygger han øl med egen (bygg) malt, og humle fra et landsted familien har i Sogn.
I løpet av de siste to årene har han laget til miniatyrer av en gård og en stavkirke. Gårdshusene er laftahus slik de var i gårdene omkring i bygdene. Stavkirken har mønster etter Borgund stavkirke. Taket består av over 8000 fliser. Han skal utvide denne samlingen av minihus med en kopi av Nes gamle stavkirke. Det er utallige forberedelser som ligger bak slike bygg. Nes gamle kirke har han studert nøye i gamle papirer og dokumenter.
At Levor er en god ambassadør for kulturen i Nesbyen er det liten tvil om.
Disse har fått prisen tidligere
2024 - Levor Vestheim
2023 - Nesbyen skolekorps
2022 - Tor Magne Hallibakken
2021 - Nesbyen hornmusikklag
2020 - Torill Thømt
2019 - Mai Britt og Helge Holm
2018 - Astrid Lindahl
2017 - Johannes Høva
2016 - Dei Sceneleuge
2015 - Festspillene i Nesbyen
2014 - Bjørg Gullingsrud
2013 - Arne Horge
2012 - Galleri Nystugu
2011 - Nes historielag
2010 - Magne Fremo
2009 - Finn Tore Lindahl
2008 - Prisen ble ikke delt ut
2007 - Kjerringrådet
2006 - Ole Øyen
2005 - Prisen ble ikke delt ut
2004 - Einar Hanserud
2003 - Arne Mathismoen
2002 - Marta Maria Espeseth
2001 - Soen Eng Yap Bjerke
2000 - Knut Myrann
1999 - Halvor Lindahl
1998 - Prisen ble ikke delt ut
1997 - Prisen ble ikke delt ut
1996 - Prisen ble ikke delt ut
1995 - Kristine Brattested
1994 - Øyvind Brabant
Statutter for Nesbyen kommunes kulturpris
Vedtatt i Oppvekst,- skole- og kulturutvalget, sak 23/06.
- Kulturprisen har til formål å fremme kulturarbeid i Nesbyen kommune både når det gjelder kvalitet og kvantitet.
- Kulturprisen blir delt ut innenfor det samlede ansvarsområde til hovedutvalget for livsløp. Den skal tildeles den/de som etter hovedutvalgets vurdering spesielt har utmerket seg i kultursammenheng i Nesbyen.
- Kulturprisen kan deles ut hvert år, avhengig av om hovedutvalget for oppvekst-, skole og kultur finner kandidater.
- Kulturprisen består av et kunstnerisk arbeid og et diplom. Midler til dette tas fra kulturbudsjettet. Blir prisen delt, skal prisvinnerne ha lik del av prisen.
- Prisvinner kan være enkeltpersoner, institusjoner, organisasjoner som har vist/viser evne og vilje til å yte kulturinnsats ut over det vanlige (se pkt. 3). Profesjonelle og amatørkulturarbeidere har samme mulighet til å få kulturpris.
- Offentlig ansatte innen kultursektoren i Nesbyen kommune skal ikke kunne tildeles prisen for sitt arbeid som offentlig ansatt.
- Ingen kan få prisen mer enn en gang.
- Medlemmer av hovedutvalget for livsløp, enkeltpersoner og frivillige lag og organisasjoner kan sende skriftlig forslag på kandidater innen den frist som settes av kulturleder, senest innen 1. oktober. Frist publiseres i lokalpressen. Forslaget må inneholde navn på kandidaten og en begrunnelse.
- Kulturleder kan fremme eget forslag på kandidat.
- Prisvinnerens navn blir kunngjort etter at hovedutvalget for oppvekst-, skole- og kultur har gjort sitt vedtak. Saksbehandlingen defineres som b-sak (unntatt fra offentlighet). Møteprotokollen bør bare inneholde prisvinnerens navn.