Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Tildeling av helse- og omsorgstjenester og utfordringer vi står i her i Nesbyen kommune

Offentlig forvaltning, og særlig kommunal tjenestetildeling, står overfor krevende prioriteringer i en tid hvor både ressursene og det økonomiske handlingsrommet er stramt, samtidig som etterspørselen etter helse- og omsorgstjenester er økende. Kommunens ansvar er å sikre forsvarlige tjenester etter helse- og omsorgstjenesteloven, men nivået på tjenester må vurderes opp mot tilgjengelige ressurser og det til enhver tid vedtatte tjenestenivået. Tjenestetildeling i dagens virkelighet krever vanskelige avveiinger, hvor hensynet til enkeltindividets behov skal balanseres mot ansvar for helheten og rettferdig fordeling av begrensede ressurser. For vi har begrenset med ressurser.

Når tildelingskontoret mottar en søknad om helse- og omsorgstjenester, behandles denne i et tverrfaglig samarbeid, avhengig av tjenestetype og kompleksitet. Det er kommunens praksis at det i de aller fleste tilfeller gjennomføres en grundig kartlegging i søkerens hjem, for å sikre et helhetlig og presist bilde av vedkommende sin livssituasjon og behov, inkludert ernæringsstatus som også kan omfatte vektmåling. Dette blir som alt annet tjenesten gjør dokumentert i kommunens pasientjournalsystem. Alle har innsynsrett i sin egen journal.

Alle vedtak fattet i tiltaksteam ved tildelingskontoret kan påklages j.f. pasient og brukerrettighetsloven § 7-2, og det fremgår av samtlige vedtak at tildelingskontoret kan bistå med å utforme en eventuell klage. Tildelingskontoret er ment som en støttespiller, til tross for at vi også oppleves som en motpart.

Middagsombringing er en ikke-lovpålagt tjeneste som Nesbyen kommune likevel har anledning til å tilby enkelte av våre innbyggere, som et ledd i å støtte opp om deres ernæringssituasjon og mulighet til å bo hjemme. Utfordringen med tjenesten er at den har et «tak», det vil si det er begrenset hvor mange middager kjøkkenet på Elverhøy helsetun kan produsere hver dag. Da tilbudet ble opprettet fikk de fleste innvilget denne tjenesten, men ettersom pågangen har økt er et av kriteriene i dag for å få søknaden innvilget, at en selv ikke er i stand til å ivareta sitt eget ernæringsbehov. Derfor vil de som kan varme Fjordland, som er like næringsrik som maten fra kjøkkenet, ofte få avslag på søknad om middagsombringing, uavhengig av alder.

Middagsombringing er en tjeneste der både etterspørsel og kapasitet varierer over tid. I årene som kommer vil andelen eldre øke betydelig, og mange vil trolig ha utfordringer med å ivareta ernæringsbehovet eller tilberede mat på egen hånd. Det er derfor nødvendig å prioritere tilgjengelig kapasitet til brukere med størst behov. Tildelingskontoret har forståelse for at dette kan oppleves urettferdig for enkelte, og det kan vekke sterke følelser. Vi bestreber oss på en mest mulig rettferdig og behovsbasert tildeling av tjenesten.

Fremtidsbildet sier oss at vi går en tøff tid i møte. I årene som kommer blir vi mange flere eldre i Nesbyen. I dag bor det 229 personer over 80 år i kommunen, og allerede i 2030 vil det være over 300 personer i denne aldersgruppen – en økning på mer enn 30 prosent. Samtidig blir det færre i arbeidsfør alder, noe som svekker kommunens evne til å opprettholde produktiviteten, målt som arbeidsbasert verdiskaping per innbygger. Derfor må vi begynne å planlegge nå: for riktig kapasitet, nye løsninger og et lokalsamfunn som står rustet til å ta vare på flere – med færre hender. Innovative kommuner jobber mot involvering av tilgjengelige samfunnsressurser inn mot kommunehelsetjenesten. Dette er inspirerende å følge med på og vi må lære av de som lykkes med endring. For å klare å møte det som kommer må diskusjonene være konstruktive og vi må stå sammen som kommune, både ansatte, politikere og innbyggere. Vi håper med dette at litt kunnskap om tjenestetildeling og fremtidsutfordringer kan få flere til å forstå den krevende jobben vi står i som kommunehelsetjeneste.

Eldre.jpg

Sist endret: 01.07.2025