Kontakt oss Ledige stillinger Min side

Hjemmebasert omsorg

Hjemmesykepleie

Du kan søke om hjemmesykepleie hvis du bor hjemme eller oppholder seg i Nesbyen kommune og

  • du har et særlig behov for helsehjelp i eget hjem på grunn av sykdom og/ eller funksjonshemming
  • du trenger hjelp til for eksempel pleie, medisinering, ernæring eller sårskift
  • du trenger opplæring og vedlikehold av ferdigheter

Søk om hjemmesykepleie

Hjemmehjelp

Du kan søke om hjemmehjelp når du bor hjemme eller oppholder deg i Nesbyen kommune og du er helt avhengig av hjelp til praktiske gjøremål som for eksempel

  • Renhold av rom som er i daglig bruk
  • Vask av tøy
  • Sengetøyskift
  • Oppvask
  • Tilbereding av tørrmat og oppvarming av middag
  • Innkjøp av dagligvarer
  • Snømåking rundt trapp

Søk om hjemmehjelp

Pris for hjemmehjelp

Egenbetaling for omsorgsjenester

Omsorgsboliger Sagtomta

Frittstående omsorgsboliger i Sagtomta borettslag

  • 16 selvstendige boliger fordelt på 2 hus
  • umøblerte leiligheter med stue/kjøkken, ett eller to soverom, bad og 2 boder (ute og inne).
  • boflate er på henholdsvis 57 og 65 kvm.
  • fellesrom med stue med kjøkkenkrok, oppvaskmaskin, spiseplass, sittegruppe, peis og TV  i hvert hus
  • fellesrom som kan nyttes til sosialt samvær/møtevirksomhet
  • bemanning fra hjemmetjenesten fra 07.00 - 22.15
  • nattjenesten tilsyn med boligen mellom kl. 22.15 og 07.00

Hjemmetjenester tildeles ut ifra en individuell og faglig vurdering av hjelpebehov og helsetilstand.

Flytting til mer egnet bolig vil kunne bli aktuelt ved varig enrding av omsorgsnivå.

Målsetting

Omsorgsboligen er tilpasset bevegelseshemmede og fysisk tilrettelagt slik at at beboerne skal kunne motta heldøgns pleie- og omsorgstjenester.

Hvem kan søke?

Bevegelseshemmede som har behov for tilgang på heldøgns pleie- og omsorgstjenester og en tilrettelegt bolig. Alle søkere må være hjemmeboende i Nesbyen kommune.

Merknad

Omsorgsboligene er organisert som et borettslag. Dette innbærer at beboere kjøper en andel i Sagtomta
borettslag som er knyttet til den enkeltes leilighet.

Leilighetene er finansiert ved tilskudd fra Husbanken, innskudd og felles lån som betjenes gjennom husleien. Før innflytting må andelen kjøpes av tidligere beboer samt at innskudd må betales.

Ringbo BBL/Garanti Eiendomsmegling i Hønefoss tlf. 32 11 36 00 er forretningsfører for borettslaget
og vil kunne gi praktiske opplysninger vedr. en overdragelse av leilighet.

Deler av leilighetene i borettslaget er kjøpt opp av kommunen og tildeles som kommunale boliger med en månedlig husleie.

Sagtomta Borettslag har et styre som har ansvaret for den daglige driften av borettslaget.

Borettslaget har tilsatt vaktmester som tar seg av de daglige praktiske forhold som plenklipping, snømåking, strøing, drift tekniske anlegg, ytre vedlikehold etc.

Vedlikehold og andre praktiske forhold i den enkelte leilighet er beboerens ansvar - ikke vaktmesterens arbeidsoppgave. 

Velferdsteknologi

Teknologi i helsetjenestene

Som et ledd i å møte den demografiske utviklingen med stadig flere eldre, samt begrenset tilgang på helsepersonell, er det viktig at kommunen bygger opp en robust og bærekraftig tjeneste.

Ved er å øke kvaliteten på tjenesten og jobbe forebyggende, kan man legge til rette for trygghet, mestring, selvstendighet og aktivitet for innbyggerne. Med mer effektive verktøy har vi som mål å effektivisere helsepersonells arbeidshverdag.

Kommunen ønsker å gjøre hverdagen din enklere, både som pårørende og som bruker av våre tjenester. Med teknologi kan vi tilpasse tjenestene for å tilby de beste løsningene, slik at folk kan leve trygt hjemme så lenge som mulig. Teknologi frigjør tid, som gjør det mulig å bruke mennesker til omsorgsoppgaver.

Kommunen er forpliktet til å levere helsetjenester av høy kvalitet. Teknologi er et viktig verktøy for å fremme trygghet, mestring og selvstendighet for våre innbyggere.

Her kan du lese om teknologi som er tilgjengelig i kommunen i dag. Det kommer stadig ny teknologi på markedet som kommunen fortløpende vil vurdere å ta i bruk.

Velferdsteknologi herunder mestring- og trygghetsskapende løsninger (Rev. 20.6.24)

Formål

Mestring- og trygghetsteknologi er tekniske installasjoner og løsninger som kan bedre den enkeltes evne til å klare seg selv i egen bolig og bidra til økt livskvalitet, egenmestring og fremme trygghet.

Lovgrunnlag

Dersom det finnes teknologi som dekker søkerens hjelpebehov kan det tildeles som en del av helse- og omsorgstjenesten. Om en trygghetsteknologisk løsning er en helse og omsorgtjeneste avgjøres av formålet med å tilby løsningen. Om tjenesten er en servicetjeneste eller en helse- og omsorgstjenesten må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Tilbys trygghetsteknologi som en servicetjeneste kan kommunen ta egenbetaling.

Målgruppe

Innbyggere i kommunen med sykdom, funksjonshemming og/eller nedsatt funksjon som fører til utrygghet og fare for akutte situasjoner i hjemmet.

Beskrivelse av tjenesten

Trygghetsteknologiske løsninger er forebyggende tiltak, der vi bruker ulike former som erstatning for eller som et tillegg til andre tjenester.  

Eksempel på noen av velferdsteknologier Nesbyen kommune tilbyr, er digital trygghetsalarm, varsling- og lokaliseringsteknologi, digitalt tilsyn og medisineringsdispenser.  

Responssenter
Alle sensorer og alarmer blir koblet opp mot et responssenter. Kvalifisert helsepersonell vil besvare alarmer og varsle deg. Operatørene vil avklare årsaken til alarmen og vurdere om det er nødvendig å varsle f.eks. hjemmetjenesten, ambulansetjenesten, pårørende eller andre.

Hjemmetjenesten/aktuell avdeling får alarm via vakttelefoner fra responssenteret og hjelper deg når det er behov for det. Responssenteret er åpent hele døgnet, hele året. De følger hele tiden med på at teknologien fungerer slik den skal.

Varsling går til aktuell avdeling eller responssenter som videre varsler f.eks. hjemmesykepleien eller pårørende.  

Teknologien kan være inngripende og det legges stor vekt på brukermedvirkning og samtykkevurdering før teknologien tas i bruk. Ved manglende samtykke gjøres det en forsvarlighetsvurdering:

  • Minst inngripende alternativ for bistand skal alltid forsøkes først
  • Det skal vurderes om bruker ville ha gitt tillatelse til tiltaket dersom bruker ikke kan gi uttrykk for det grunnet helsetilstand
  • Dersom bruker motsetter seg bruk av trygghetsteknologi og mangler samtykke, kan det fattes vedtak om tvang etter pasient og brukerrettighetsloven 4 A: Helsehjelp til pasienter uten samtykkekompetanse som motsetter seg helsehjelp

«Trygghetspakken» - Digital trygghetsalarm med brannvarsling og nøkkelboks

Trygghetsalarmen er en enkel alarm med innbygget SIM kort. Alarmen bæres som et armbåndsur eller et halssmykke. Alarmen utløses av bruker ved å trykke på alarmknappen.

Ved utløst alarm sendes varsel til responssenter som videresender alarmen hvis det er nødvendig at hjemmetjenesten/annen aktuell avdeling skal komme på tilsyn.  

Trygghetsalarm er beregnet for bruk innendørs, og har svært begrenset rekkevidde utendørs. Alarmknappen er vanntett og kan være på i dusjen.  

For å øke tryggheten anbefales også montering av brannvarsler selv om du har dette fra før. Denne er knyttet til det samme responssenteret som trygghetsalarmen. Dersom røykvarsleren blir utløst, vil responssentret først kontakte brannvesenet, deretter sender de varsel til hjemmesykepleien og så ringer de deg via trygghetsalarmen. Dere vil da kunne snakke sammen.  

Når en har trygghetsalarm settes det opp en nøkkelboks på utsiden av hoveddøren. Inni boksen ligger det en husnøkkel. Dette for at hjemmetjenesten eller brann- og redning skal komme seg inn i huset ved utløst alarm.   

Det er mulig å legge til flere typer sensorer som døralarmer, bevegelsessensorer til trygghetspakken (se mer informasjon lenger ned i dokumentet). 

Kriterier for tildeling:

  • Bruker opplever økt trygghet med trygghetsalarm
  • Bruker har alvorlig sykdom eller funksjonsnedsettelse som hindre bruk av mobiltelefon
  • Bruker har alvorlig sykdom der faglig bistand fra helsepersonell/akutt hjelpebehov kan oppstå
  • At alarmen er nødvendig for å kunne installere sensorteknologi slik som døralarm, bevegelsesalarm mm.

Vilkår for tildeling:

  • Bruker må samtykke til helsepersonellets inngang til boligen (nøkkel)
  • Bruker må evne å utløse trygghetsalarm
  • Bruker har nedsatt funksjon og evner til ikke å bruke telefon.   
  • Bruker sørger for fremkommelighet til boligen sin.

Mobil trygghetsalarm (lokaliseringsteknologi)

Mobil trygghetsalarm er en trygghetsalarm som i tillegg til ringeknapp med mulighet for toveis tale har innebygd GPS teknologi. Teknologien er satellittbasert og gjør det mulig å lokalisere personer som oppholder seg utendørs. Enheten har programvare som gjør det mulig å programmere elektronisk gjerde slik at det sendes til helsepersonell dersom vedkommende går utenfor et definert område.  

Kriterier for tildeling:

  • Bruker står i fare for å forlate bosted og finner ikke tilbake
  • Bruker vil oppleve økt livskvalitet ved å ferdes utendørs
  • Bruker vil oppleve økt trygghet ved å kunne varsle med alarm utendørs.
  • At bruker samtykker i bruk av mobil trygghetsalalarm. Dersom bruker ikke har samtykkekompetanse gjøres en forsvarlighetsvurdering av behovet for teknologien.  

Vilkår for tildeling:

  • At bruker evner og ferdes trygt utendørs med hensyn til trafikktrygghet og kler seg hensiktsmessig etter været
  • At det finnes god mobil – og satellittdekning
  • At rutiner for hvem som ordner med lading og sørger for at enheten er påslått er klart.
  • At bruker husker å ta med seg den mobile trygghetsalarmen når han/hun forlater boligen eller at det er klare rutiner på hvem som hjelper med dette.

Elektronisk medisineringsstøtte

Elektronisk medisineringsstøtte er en tjeneste der bruker får tildelt en elektronisk medisineringsdispenser. En elektronisk medisineringsdispenser er en dispenser som alarmerer når medisinene skal tas. Dersom bruker ikke tar medisinene sine blir det sendt et varsle til pårørende/helsepersonell.  

Det fins elektroniske medisineringsdispensere både for de som kan multidose og de som ikke har multidose. Elektronisk medisineringsstøtte kan bidra til at bruker er trygg på å få riktig medisin til rett tid.

Elektronisk medisineringsstøtte er en tjeneste for de som på grunn av nedsatt helse, har behov for påminning om å ta legemidlene sine til rett tid. Erfaringer viser at jo tidligere en tar i bruk dispenser jo lengre vil nytten vare. Medisindispensere er førstevalget ved henvendelsen om hjelp til medisinering.

Kriterier for tildeling:

  • Bruker har nedsett minne eller vurderingsevne
  • Bruker har tydelig nedsatt funksjonsevne
  • Bruker er rusavhengig eller har rusproblem   

Vilkår for tildeling:

  • Bruker er motivert til å ta medisin
  • Bruker forstår å bruke den elektroniske medisineringsdispenseren
  • Bruker evner å ta medisinen selv

Digitalt tilsyn

Digitalt tilsyn er passiv varsling av definerte og kritiske hendelser, det vil si varsling som ikke utløses aktivt av bruker selv ved f.eks. å trykke på en alarmknapp. Varslene utløes av kamera, eller sensorteknologi som detektere bevegelse, fall, fravær m.m.

Digitale tilsyn med kamera kan og gjøres som faste tilsyn og derav erstatte faste tilsynsrunder.  

Sensorene programmeres individuelt og er kun aktive når det er et definert behov.  

Kriterier for tildeling:

  • Bruker har behov for og fyller kriteriene for helse og omsorgstjenester hjemlet i helse og omsorgstjenesteloven  

Vilkår for tildeling:

  • Bruker står i fare for å forlate seng eller bolig og ikke finne tilbake
  • Brukers helsetilstand gir fallfare
  • Bruker har behov for hendelsesutløst hjelp/tilsyn
  • Skal digitalt tilsyn via kamera tildeles må bruker ha internettilgang
  • Skal digitalt tilsyn via dørsensor, bevegelssensor og fraværssensor tildeles må bruker ha trygghetsalarm.

Pris

betalingssatser-for-pleie-og-omsorgstjenester-nesbyen-kommune-01.01.2024.pdf

Andre priser oppgis ved forespørsel

Søknad

Det er ønskelig med skriftlig og signert søknad fra bruker, verge eller nærmeste pårørende med fullmakt. Der det opplyses om faktiske forhold, hjelpebehov og nødvendige helseopplysninger. Der dette er vanskelig vil muntlige søknader behandles på samme måte. Søknadsskjema finnes på her, eller på servicetorget. Tjenesteytende avdelinger har også søknadsskjema.  

Alle søknader behandles ift. Forvaltningslovens regler og frister. Dvs. svarfrist innen 1 måned, evt. foreløpig svar med begrunnelse og forventet saksbehandlingstid.  

Søknader sendes til:

Tildelingskontoret Helse og omsorg
Elverhøy Helsetun Stasjonsveien 69 B
3540 NESBYEN

Eller på epost til postmottak@nesbyen.kommune.no

Hjelpemidler

Kortvarig utlån av hjelpemidler

Vi har enkle hjelpemidler som
  • Rullestol
  • Rullator
  • Arbeidsstol
  • Dusjkrakk
  • Toalett forhøyer
Hjelpemidlene fra det kommunale lageret er ikke individuelt tilpasset, men skal dekke ett generelt behov.
 
Du kan låne hjelpemidler fra kommunalt lager i inntil 3 måneder. Etter dette må du levere det tilbake evt. ta kontakt med Ekspedisjonen på Elverhøy dersom du trenger forlengelse av lånet.
 
Alle hjelpemidler må kvitteres ut, og bli kvittert inn.
 
Hvis du eller dine pårørende ikke kan hente hjelpemiddelet/hjelpemidlene, kan kommunal servicetekniker kjøre ut hjelpemidlene mot en egenandel. 
 
Egenbetaling for pleie- og omsorgstjenester
 
Dersom ikke hjelpemiddelet/hjelpemidlene blir levert tilbake innen angitt tid, vil du bli fakturert for prisen det koster å kjøpe inn ett nytt hjelpemiddel til det kommunale lageret..

Langvarig lån av hjelpemidler

Har du varig (over 2 år) behov for hjelpemidler, fyll ut søknadskjemaet under. Søknadsskjemaet ligger også hos Servicetorget og Ekspedisjonen på Elverhøy.
 
Behovet for hjelpemidler vurderes av ergoterapeut/rekvirent sammen med bruker og/eller pårørende. Ergoterapeut/rekvirent vurderer om du oppfyller kriteriene for å kunne søke om hjelpemiddelet hos NAV.
  
Du må påregne ventetid for å få vurdering fra ergoterapitjenesten. Henvendelsene vurderes ut fra fastsatte retningslinjer, og saker med høy alvorlighetsgrad prioriteres foran saker med lavere alvorlighetsgrad.
 
Kommunal servicetekniker ringer deg for å avtale utlevering av hjelpemiddelet.
 
Vi gjør oppmerksom på at det kan ta flere uker eller måneder å få hjelpemidler fra NAV Hjelpemiddelsentral, og våre ansatte mottar ikke status på saken før hjelpemiddelet er ankommet kommunen. Dersom det er avslag på søknaden, så vil du bli informert, ikke kommunen.
 
Søknadsskjema hjelpemidler fysio og ergo

Ønsker du å komme tilbake til ditt gamle funksjonsnivå?

Sykdom eller skade kan medføre redusere funksjonsnivå i hverdagen. Hverdagsrehabilitering er en tidsbegrenset rehabilitering der opptreningen til hverdagslivets gjøremål skjer hjemme hos deg. Fagpersoner fra kommunen vil med et hjemmebesøk vurdere om dette kan være aktuelt for deg.

Problemer med syn eller hørsel?

Kommunens syns- og hørselskontakt kan hjelpe deg med å søke om aktuelle hjelpemidler fra NAV.
 
For å søke om syn eller hørselshjelpemidler må følgende legges ved:

  • Syn: Epikrise/notat fra øyelege eller brilleseddel som ikke er eldre enn 3 mnd.
  • Hørsel: Epikrise/notat fra øre-nese-hals-lege

Trenger du krykker?

Krykker kan kjøpes på Elverhøy Helsetun og Nesbyen legesenter.

Trygghetsalarm

Bor du alene og har behov for å kunne tilkalle hjelp i akutte sitasjoner, kan du ha behov for trygghetsalarm.
 
Les mer om trygghetsalarm her 

Trenger du andre hjelpemidler?

Hjelpemidler som Gripetang, strømpepåtrekker, håndtak og rekkverk må innbyggere kjøpe selv. Dette får man kjøpt på apoteket eller andre i spesialforretninger. For mer informasjon kontakt kommunen.